Piosek

environmentální blog o přírodní kosmetice

Výroba mýdla I

Kdo už trochu delší dobu čte můj blog, jistě zaregistroval fakt, že kosmetiku nejen recenzuji, ale také sama vyrábím. Největší ohlasy mám vždy na výrobu mýdel a tak jsem si řekla, proč se s Vámi o ten proces nepodělit? Nejsem sice žádný specialista a stále se učím, ale mýdla vyrábím již pár roků a třeba se Vám některé zde sdílené informace budou hodit.


Než se však pustíme k čemukoliv dalšímu, je nutno si říct pár základních věcí. Například to, že smícháním tuků s hydroxidem sodným, nebo draselným, nám vzniknou soli mastných kyselin, tedy tenzid, tedy ono mýdlo. Výhody výroby mýdla doma jsou takové, že ovlivníte složení výsledného produktu. Mýdla z obchodu jsou většinou nekvalitní, vysušují, obsahují to, co by obsahovat nemusely a naopak neobsahují to, co by měly. Např. EDTA, přidané tenzidy, zahušťovadla, látky podporující tvrdost a podobné látky v mýdle nemají co dělat. Při procesu zmýdelnění přirozeně vzniká glycerin a ten je z průmyslově vyráběných mýdel odstraňován, aby byl použit jinde. V našem domácím mýdlu však zůstává a pomáhá pokožku hydratovat. To ale není vše. Představte si nekonečně mnoho možných kombinací barev, tvarů, vůní, přidaných bylinek, olejů a já nevím čeho ještě. Snad Vás nebudu muset lákat dlouho a přírodním mýdlům propadnete stejně tak jako já.

Existují 3 nejzákladnější způsoby výroby mýdla.

1) Metoda melt&pour spočívá v zakoupení již hotové mýdlové hmoty, její následné roztopení (což lze udělat i v mikrovlnné troubě) a přidání barviv, vůní a zkrátka všeho možného. Výhody této metody spočívají v její jednoduchosti, rychlosti. Nemusíte nakupovat žádné další vybavení, nemusíte se bát hydroxidu, který je mimochodem žíravá alkalická látka a výrobu zvládnou i děti. Nevýhodou je naopak nemožnost upravit si složení mýdlové hmoty a také vyšší cena při větším objemu mýdel.

2) Metoda za tepla je již zcela vlastní výroba mýdla od naprostého základu. Spočívá v smíchání tuků s hydroxidem sodným (nebo draselným) a zahřívání hmoty po celou dobu procesu (několik hodin). Výhodou je rychlá použitelnost mýdla, protože je prakticky bezpečné pro použití za 24 hodin a možnost celý proces více ovlivnit. Nevýhodou je pak to, že mýdlo musíme zkrátka několik hodin vařit a vznikne nám tuhá hmota, se kterou už moc parády nenaděláme.

3) Metoda za studena probíhá rovněž smícháním námi vybraných tuků s hydroxidem. Výhodou této metody je možnost vytvořit krásné designové kousky s nejrůznějšími vzory. Dále je tato metoda šetrnější k olejům, vitamínům a bylinkovým výluhům než metoda za tepla. Nevýhodou je pak fakt, že na použití mýdla musíme čekat zhruba 4 týdny, než hmota uzraje, vypaří se přebytečná voda a než zreaguje všechen hydroxid s tuky. Další nevýhodou, která se týká i metody za tepla je, že potřebujete minimálně teploměr, přesnou váhu, ochranné pomůcky (brýle, rukavice,…), tyčový mixér atd.

 

Proč je při dvou posledních procesech opatrnost na místě? Protože přicházíme do styku s potencionálně nebezpečnými látkami, tedy hydroxidem. Ten by nám při kontaktu s pokožkou mohl způsobit poleptání, což rozhodně nechceme! Při rozpouštění hydroxidu vznikají páry, které jsou rovněž žíravé, takže je určitě nevdechujeme a ideálně větráme, nebo máme zapnutou digestoř. Z toho všeho je jasné, že to není práce, se kterou by nám mohly pomáhat děti, motali se v okolí domácí mazlíčci, nebo u které bychom jedli, dělali dalších deset činností atd.

Já osobně vyrábím mýdla metodou za studena, protože je pro mě nejvýhodnější, ale je to na každém. Z toho důvodu se však dál budu zabývat pouze touto metodou, se kterou mám nejvíce zkušeností.
Mýdlo tímto způsobem vznikne smícháním hydroxidu sodného (draselného) s vodou a následně s oleji. Hydroxid sypeme do vody, nikdy ne naopak! Dochází totiž k exotermní reakci, kterou takto máme lépe pod kontrolou a rozhodně nechceme, aby nám žíravý hydroxid vybublal po celé kuchyni. Následně lijeme hydroxid do olejů, opět ne naopak! Hydroxid s oleji sléváme při teplotě cca 37 °C. Pokud to bude o 3 více, nebo méně, nic se neděje. Poté mixérem vymícháme mýdlo do stopy, kdy přidáme vůně, barviva atp., vlijeme do formy a necháme alespoň 24 hodin odpočívat. Následně mýdlo buď vyklopíme z formiček, pokud jsme použili je a nebo nakrájíme z bloku pokud jsme použili jednu velkou formu. Dále necháme zrát několik týdnů, než bude připraveno k použití.

Myslím, že to by bylo na první článek tak akorát. Další upřesnění a vysvětlení dalších i stávajících postupů a pojmů přijde později.

6 Komentáře

  1. Souhlasím, ta forma s měsícem mě taky úplně okouzlila, ale i dvojbarevná kostka vypadá moc originálně. Výrobu mýdla chci v nejbližší době tak zkusit, ale troufnu si jen na tu nejjednodušší metodu, jsem úplný začátečník.

  2. Souhlasím, ta mýdla jsou nádherná! Nemůžu se na ně vynadívat.
    A vyrobit si vlastní mýdlo mě už taky napadlo, ale zatím se moje kreativita projevuje trochu v jiných směrech… Když to ale vidím, tak to možná zkusím, třeba jako vánoční dárečky. 🙂

    • Piosek
      Piosek

      25.9.2017 at 15:07

      Děkuju 🙂 Pokud chceš teprve vyzkoušet, jestli tě to bude bavit atd., můžeš zkusit metodu melt and pour, která je vcelku nenáročná 🙂

  3. Ty mýdla ve tvaru měsíce, jsou překrásná. Hezčí jsem neviděla 😀

Napsat komentář

Váš email nebude publikován.

© 2017 Piosek

Šablona od Anders NorenNahoru ↑